streda 27. mája 2015

#66

Berlín je miesto, na ktoré som vždy chcela ísť. Nie tak, že úplne najviac moc tam chcem ísť, ale tak, že hmm, rada by som si pozrela toto mesto. Cez Vianoce mi Hanka napísala, či by som s ňou neskočila do Berlína, že bývať máme kde. Tak ja že samozrejme, môžeme íst. I tak sme sa v marci roku 2015 vydali na cestu do hlavného mesta nemeckého - Berlína.

Najprv mi bola zima a boleli ma nohy. Najprv som zbadala hlavné námestie, čo vyzeralo ako parkovisko bez áut v Petržalke. Najprv som videla všade bordel, húfy turistov, turecké kebaby a plastové okná v komunistických panelákoch. No úprimne, chytila ma z toho úzkosť. A zrazu to prešlo a celé mesto začalo vyzerať inak. Socialistické prvky začali tvoriť súlad s historickými budovami a novými električkami. Pochopila som, že to mesto to nemyslí v zlom, ono nechce uraziť svojou škaredosťou, ale že je vlastne neskutočne zaujímavé a príťažlivé. A presne to je to, čo na Berlíne každý ospevuje, miešanie rôznych kultúr a štýlov, ktoré tak vytvárajú miesto, čo nie je romanticky gyčové ako Paríž, ale je proste také aké je a nehanbí sa za to. Príbehov máme veľa, ale mne sa to nechce rozpisovať a vám sa to nechce čítať. Preto už len predkladám obrazový materiál v podobe analógových fotiek. Mám aj digitálne, aj také na ktorých sú ľudia, aj videá, ale toto má podľa mňa oveľa citeľnejšiu atmosféru.

















Berlín odporúčame. N.

3 komentáre:

  1. Paříž může mít spoustu přívlastků, ale určitě není kýčová. Možná pro lidi, kteří navštívili jen to, co většinou vidí v televizi, se to tak může zdát, ale pro toho, kdo se jí dostane pod kůži, kýčová fakt není..

    No a Berlín, to je další takový exot mezi evropskými velkými městy..socialismus se bije s moderní a původní západoevropskou architekturou, taková Budapešť by mu mohla z fleku dělat předměstí =). Berlín mám rád, těším se tam pokaždé =)

    Michael
    www.ontheleaf.net

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Predposledná fotka ma veľmi zaujala! No náš prvý kontakt s Berlínom bol taký, že sme vystúpili na ľudoprázdnej stanici, nikde nikoho, všade špina a len my tri s kuframi :D Potom nasledovala cesta opustenými podzemnými chdobami a potom sme sa nejakým zázrakom dostali medzi ľudí :D Ale celkovo na mňa toto mesto pôsobilo zaujímavo.. každopádne je svojské a presne ako si povedala, že sa na nič nehrá.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Krásné fotky, ovšem ta první je pro mě nej :-)

    OdpovedaťOdstrániť