štvrtok 7. mája 2015

#65

Dva týždne pred mojimi štátnicami je ten pravý čas na zverejnenie praktickej časti diplomovky (lebo sa mi nechce učiť).

Výhoda našej školy je, že si môžem zvoliť takú prácu, pri ktorej aj niečo vytvorím. Ja som sa po pomerne náročnej bakalárke opäť rozhodla si trošku pritažiť a znova mať ako výstup fotky (fotografie, ako by ma opravila moja skvelá školiteľka). A tentokrát niečo ešte lepšie, fotila som nahú ženskú!

Hm, prečo je to lepšie. Hoci si mnohí myslia, že naša škola je fancy-xixi-liberálna, úprimne som zvedavá, ako sa na tie fotky budú pozerať páni akademici, keď si to budú na štátniciach listovať. Raz som tie fotky vytiahla s mamou na obede, ráznym tónom mi povedala: ,,Schovaj to, ja sa za to hanbiť nebudem!" Ale šak, podľa mňa vôbec nie sú nejaké dráždivé, normálne nevulgárne, vo všetkej počestnosti sú. Tak. A nielen to, veľkú myšlienku v sebe skrývajú.

K veci teda. Téma diplomky je Problematika tela a telesnosti vo fotografii a reklame v 2. polovici 20. storočia. Priznám sa, vymyslieť ten výstup mi celkom dalo zabrať. Nápadov bolo veľa, ale vedúcej sa nepozdávali, tak sme potom nejak vymysleli toto. Akty vznikali tak, že som najprv úplne normálne nafotila modelku, potom som fotky dala vytlačiť, pokrčila som ich a následne opäť fotila. A toto celé, je reakcia na to, ako v dnešnej dobe funguje prístup k ženskej kráse a "dokonalosti". Na ženy je odvšadial tlačené, že musia byť nádherné, spĺňať nejaké parametre a hlavne len sa o seba poriadne starať! A starať nie je myslené, že holka, umy si aspoň každý tretí deň vlasy, nech ich nemáš mastné, ale že buď dokonalá! Ej kej ej ženské, mali by sme - schudnúť, mať velké pery, umelé nechty, pevné kozy, vypracovanú riťku bez celulitídy a chlpov a pri istotu si vydepilovať aj predlaktie. No dobre, že vo veľkom chodíme na kozmetiku a vlasy, okay, čert to ber. Ale ono to zachádza ešte ďalej, my sa ideme dobrovoľne dávať rezať :'( Áno, myslím tým plastickú chirurgiu, bársaké neprirodzené zákroky od zväčšovania pier až po labioplastiku, nechce sa mi to všetko písať, veď viete. A ja som chcela poukázať presne na ten moment, kedy sa z prirodzených a najmä krásnych žien stávajú čudesné kreatúry robené podľa nejakej vymyslenej šablóny. Preto to pokrčenie. Z normálnych bytostí sa stávajú zneužité výtvory bez duše (určite ste už počuli o divných trendoch napr. v Južnej Kórei). Nehovorím, že to tak je vždy, okay, sú prípady kedy je plastická a estetická chirurgia nevyhnutná, beriem. A verím, že je aj veľa žien, u ktorých to nie je nevyhnutné a by ma za tento môj názor hnali veľkou palicou. Ja sa nechcem nikoho dotknúť samozrejme, je to len môj názor a moja práca. Ja si len myslím, že sme krásni takí, akí sme, netreba zbytočne vymýšlať. Lebo niekedy, vám tie peričky proste aj tak nemusia spraviť dobre...

A áno, Anna je modelka.











Majte sa radi. Seba sa, aj navzájom. N.

15 komentárov:

  1. Konecne, Vesmirne! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Odkiaľ presne pochádza ten tlak na ženy, aby boli dokonalé? Ja napríklad (a so mnou nepochybne nespočetné množstvo zástupcov mužského pohlavia) osobne nepovažujem za dokonalosť umelé nechty, tie sú podľa mňa odporné, načo veľké pery? Hovorí sa, že je na ženy odvšadiaľ tlačené, aby spĺňali parametre, podľa mňa je to ale mylná predstava. Otázkou je, či si to ženy nechajú nahovoriť a ako je písané, dobrovoľne chodia na plastické zákroky. (navyše treba dodať, že napríklad prsia si dávajú ženy často zväčšovať pokiaľ viem samé a dobrovoľne pre svoj dobrý pocit, nie preto, že by bol na ne tlak, toto si netreba zamieňať). Všetko je to podľa mňa otázka sebavedomia ženy. Fotky sú veľmi pekné.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. najdi si mytus krasy od Wolfovej... mozno odtial ten tlak :)

      Odstrániť
    2. tlak pochádza z médií a od zadávateľov reklám. lebo oni tým potom predávajú svoje produkty a služby. a ženy sú nachylnejšie na to, aby podľahli tomu, že majú vyzerať nejak dokonalo. ale ano, súhlasím s tým, že do určitej miery za to môzeme samé, lebo to proste dovolíme a dobrovoľne podstupujeme. a ďakujem za názor :)

      Odstrániť
  3. Není to blbost, jak tady psal nějaký zakomlexovaný, ne příliš inteligentní jedinec (a to nechci nikoho urážet, pouze konstatuji věci ze svého úhlu pohledu), k diplomovce jsi si vybrala velmi aktuální a trefné téma, tlak na dokonalost je k nám kladen každý den - z televize, plakátů, časopisů, "modelky prostě nejsou dokonalé takové, jaké jsou". Společnost nám dává pocit "musíš být krásná, musíš vážit tolik a tolik kilo, musíš vypadat jako ta a ta, abychom tě měli rádi" a to prostě není správně. Kolik komplexů a depresí z toho vzniklo, kolik PPP, kolik slz bylo uroněno za to, že někdo nebyl podle představ lidí. Je to smutné. Fotky jsou krásné a Tvůj názor je mi velmi sympatický.
    tribanany.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Na vyjadrenie danej myšlienky ktora je naozaj velmi originalna a momentalne velmi aktualna by som volila určite inú modelku. taku ktora ma na tele nedostatky, mozno par kil navyse atd. a takto poukazat na krasu jej tela aj s chybami. Na fotkach vidno opat raz len dokonale pevne telo mladej 20 rocnej slecny bez jedinej chybicky. Takychto fotiek je vsade plno ale fotiek s telami realnych zien je ovela menej a myslim ze by bola tvoja praca originalnejsia. Ale este raz chvalim myslienku :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. chápem tento názor a svojim spôsobom aj súhlasím. len ja som naschvál vybrala práve takú modelku, aby som poukázala na tú zbytočnosť všetkých extrémnych praktík, že aj bez toho je tá ženská dokonalá. kebyže si vyberiem nedokonalú modelku, ten zásah do toho by už strácal význam (teda aspoň ja to tak vidím) ale každopádne ďakujem za názor, zamyslím sa nad tým ešte, kebyže mi to náhodou vytkne komisia :)

      Odstrániť
    2. páči sa mi, že beriete do úvahy aj iný názor nie ste zásadne proti :) prajme veľa šťastia na obhajobách :)

      Odstrániť
  5. Ženy túžiace po dokonalosti by si mali všetky tie blbosti vyhnať z hlavy práve tou veľkou palicou o ktorej sa zmieňuješ :-). V dnešnej dobe sa prirodzená krása akoby vytratila(vyšumela) ktovie kam. A prečo vlastne väčšina žien podlieha tlaku kozmetického a módneho priemyslu?? Z túžby po dokonalosti? Že je na ženy vyvíjaný nátlak?? A vôbec, čudujem sa tým, ktoré so sebou nechajú dobrovoľne manipulovať len preto aby spĺňali nejaký spoločenský ideál modernej ženy. Veď každá žena sa predsa môže rozhodnúť, či chce byť len ďalšia tuctová "dokonalá" krasotinka(teda či sadne na lep módnemu a kozmetickému priemyslu) alebo prirodzene krásna a slobodná, nepodliehajúca tlaku spoločenských konvekcií. Ak je však túžba po umelej "dokonalosti" silnejšia, potom nepomôže ani tá palica, darmo je na stenu hrach hádzať, darmo veru ... :-D he he. Juraj.

    OdpovedaťOdstrániť