pondelok 21. júla 2014

#56 dobrovoľne

5. júla som bola dobrovoľníčiť na TEDx Bratislava. Ak nevieš, čo je to TED alebo TEDx, tak to pre vlastné dobro urýchlene naprav (napríklad tým, že si kukneš ich stránku >TU<).
Pôvodne som chcela písať o tom, aké to bolo super, ako vyzeralo dobrovoľníčenie na TEDx a že o rok tam choďte určite aj vy (lebo ja chcem ísť určite). Avšak nebudem o tom písať, veď som to vlastne celé zrhnula v predchádzajúcej vete. Chcem sa zamyslieť nad dobrovoľníctvom ako takým.


Keď som mame celá nadšená oznámila, že ma vybrali ako dobrovoľníka na TEDx, jej rakcia bola: ,,Aha, to tam akože pôjdeš zadarmo hej?". Pravdou je, že bola aj nejaká tá hádka kvôli tomu, lebo proste načo idem niekam robiť niečo zadarmo? Čo z toho mám? Keď sa babka dozvedela, že ten víkend ju neprídem navštíviť, lebo som išla na nejaké podujatie pracovať zadarmo, opäť to isté: ,,A to prečo tam išla, keď za to nič nedostane?".
Ok, možno chápem názor našich mám a starých mám, resp skôr rešpektujem, ako chápem. Ale proste, neberiem im to. Za celý život sa nadreli dosť a už sa im nechce robiť zadarmo. Ale prečo mladí ľudia majú problém robiť zadarmo na veciach, ktorým veria? Alebo je problém v tom, ze mladí ľudia ničomu neveria? Nechcem všetkých hádzať do jedného vreca, ale mám pocit, že slovenská mládež by sa dala rozdeliť na 2 skupiny:
1. tí, čo nerobia nič, nechce sa im nič, na Slovensku je nahovno a pôjdem radšej zbierať jahody do Anglicka
2. tí, čo majú aktivít za dva kopce, majú prácu, školu a okrem toho aj dobrovoľníčia, lebo v tom vidia zmysel

Strašne by sa mi páčilo, kebyže na Slovensku je viac takých ľudí, čo veria v to, čo robia a robia to nie len pre seba, ale aj pre ostatných, prípadne celú spoločnosť. Všetci vieme, že na SVK to je všelijak, ale keď budeme len nadávať, nič sa nezmení. A ja za cestu k lepšiemu považujem aj dobrovoľníčenie, dá sa to predsa robiť v akejkoľvek oblasti. Takže o čo mi vlastne ide? Že ak máš veľa voľného času a chceš niečo zmeniť, choď to urobiť, bars aj zadarmo. Skús pozrieť napr www.dobrovolnictvo.sk a možno tam nájdeš niečo pre seba. A ak nie, pokojne rob niečo aj z vlastnej iniciatívy.

No dobre, poviem teda pár slov aj k tomu TEDx-u. Bolo to super. Piatok sme pripravovali, v sobotu prebiehala samotná konferencia. Trochu narobení a unavení sme boli, ale bol to jeden z mojich najlepších víkendov tohto roka. Stretla som tam kopec zaujímavých ľudí, získala nové kontakty a už len byť v tej tvorivej atmosfére stálo za to. A po samotnom TEDx-e, keď som mame rozprávala ako tam bolo, ukazovala fotky atď, jej samej sa to zapáčilo a rozhodla sa, že o rok tam rozhodne chce ísť ako ako účastník (alias divák).



Takže moje dnešné posolstvo do sveta znie: robte veci, ktorým veríte. Za každých okolností. A to odkazujem aj sebe. Pekný deň, N.

2 komentáre:

  1. Mmm... Trefný post plný pozitívnej energie a inšpirácie, páči sa mi. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pekný príspevok :) Niekedy je fajn urobit niečo len tak zadarmo :)
    Pozývam ťa na moju giveaway, kde môžeš vyhrať 10 skvelých produktov :)BellesFleurs

    OdpovedaťOdstrániť